Menu
TechniekTalent.nu: Technics4U groot succes!

TechniekTalent.nu: Technics4U groot succes!

Pilot Technics4U in Schagen: ‘De leerlingen waren razend enthousiast’

Maar liefst 350 basisschoolleerlingen uit groep 7 deden in Schagen mee aan het pilot project Technics4U, dat gefinancierd werd door TechNet. Ze bezochten scholengemeenschap en TechNet-kring  Regius College Schagen en namen een kijkje bij verschillende technische bedrijven. Een doorslaand succes, aldus kartrekker John Weggemans. “Het was fantastisch om het enthousiasme van de kinderen te zien. Ook kinderen die niet zoveel met techniek hadden, zag je helemaal opbloeien.”

Het initiatief Technics4U is afkomstig uit het oosten van het land. Daar is bedacht om een project op te zetten om kinderen van de basisschool twee dagen lang onder te dompelen in technische doeactiviteiten, wedstrijdjes en verhalen. Op school, maar ook op de werkvloer bij technische bedrijven. TechNet regiomanager Rick Zeeman: “Ik vond het een erg leuk project en dacht meteen: dit evenement moeten we ook naar het westen van het land halen!” En zo geschiedde.

Doe-activiteiten
350 basisscholieren uit groep 7 stonden te trappelen van ongeduld voor de ingang van het Regius College, een brede scholengemeenschap met ook een vmbo-afdeling.  John Weggemans, docent van de school en kartrekker van deze pilot: “De kinderen kregen een film te zien over techniek en er was een quiz. Op een toegankelijke manier werd verteld dat overal techniek in en achter zit. Van een katheter bij een open hartoperatie tot een attractie bij Walibi.” De rest van de ochtend werd gevuld met doeactiviteiten, die werden begeleid door de eigen vmbo-leerlingen. Weggemans: “De kinderen moesten een zonnecollector aan een ventilator vastmaken. En die ging door het zonlicht dan vanzelf draaien. Dat vonden ze echt prachtig!” In de middag werden alle activiteiten herhaald.

Enthousiast
Aan het einde van dag kregen de kinderen een gereedschapskistje mee, met waardebonnen daarin. Die konden ze de volgende dag inwisselen voor een stuk gereedschap of een ander presentje bij de bedrijven waar ze langsgingen. TechNet regiomanager Rick Zeeman: “Ik was verbaasd over hoeveel werk de deelnemende bedrijven ervan hadden gemaakt. Bij een autobedrijf werd een auto op de brug gezet en mochten ze banden oppompen. Bij een rijwielhandel mochten ze alles zien, een bouwbedrijf had buitenactiviteiten en een productiebedrijf voor lichtlijnen liet de nieuwste technieken zien.” En niet alleen de kinderen waren enthousiast, ook de bedrijven zélf, merkte Zeeman. “De bedrijven zeiden: dit moeten we elk jaar doen!”

Steun van gemeente
Ook autobedrijf Martin Schilder werkte aan de dag mee. Marcel de Graaf, werkzaam bij het autobedrijf: “We hebben de kinderen ook echt dingen laten zien en laten doen bij ons in de garage. Dat vonden ze machtig mooi. Ze kregen een bouwplaat mee van een VW Golf.  De kids gingen blij de deur weer uit!” Ook de aanwezige wethouder van Schagen, Sigge van der Veek, viel op dat de kinderen volop genoten. “Het werd echt beleefd door ze, doordat ze in aanraking kwamen met concrete beroepen. Ik denk dat dit een goede manier is om kinderen op jonge leeftijd al aan techniek te laten ruiken.”

Toegankelijk
Al met al twee zeer geslaagde dagen, concludeert kartrekker Weggemans. “Veel docenten op de basisschool hebben wat minder affiniteit met techniek. Maar op deze manier laten we de kinderen (en hun ouders, broertjes en zusjes die erbij waren) toch op een hele toegankelijke manier kennismaken met techniek.”

Volgens TechNet regiomanager Rick Zeeman is dit project een mooi voorbeeld van kennisdeling tussen de TechNet-kringen. “Dit was nu een pilot, maar er komt een vervolg. Daarvoor zou de steun van de lokale overheid gewenst zijn. Het lokale bedrijfsleven en de school hebben er fors in geïnvesteerd door mensen en tijd vrij te maken. Mogelijk kan de gemeente hierin ook iets betekenen.”

Bron: www.techniektalent.nu