Menu
Franeker: ‘De kinderen wilden niet naar huis’

Franeker: ‘De kinderen wilden niet naar huis’

Gepubliceerd op techniektalent.nu

Technics4u in Friesland:

“Dichterbij techniek kun je de kinderen niet brengen. Het enthousiasme spatte ervan af, ze zijn echt meegezogen in de techniek. En hun ouders ook.” Zegt Joyce van der Veen van OpleidingsBedrijf Metaal+ Noord, mede-organisator van techniekmanifestatie Technics4U in TechNet-kring Harlingen / Franeker. Vierhonderd kinderen uit groep 7 van de basisschool werden twee dagen lang ondergedompeld in technische doe-activiteiten, wedstrijdjes en verhalen. Niet alleen op school, maar ook op de werkvloer.

Op een plezierige en laagdrempelige manier kennismaken met techniek. Dat is Technics4U, vertelt directeur Frank van Erp van installatiebedrijf Van der Weerd. “Liedjes en filmpjes over de techniek, een quiz over gereedschappen, een werkstukje maken. Het is mooi om te zien hoe enthousiast de leerlingen en leerkrachten bezig zijn.”

Solarauto
Volgens Joyce van der Veen steken de kinderen onbewust veel op van zo’n dag.  “Het mooiste was de reactie aan het einde van de vrijdagmiddag: ‘we willen nog niet naar huis!’. Een beter compliment kun je niet krijgen.” Klaas Dijkstra is één van die enthousiaste leerlingen. “We moesten een ventilator op zonne-energie bouwen. En je kon een voetbalrobot winnen bij de quiz. Helaas won iemand anders die, maar met het maken van een mini solar auto heb ik samen met een paar vrienden wel een stofzuigrobot voor onze klas gewonnen!”, zo vertelt hij trots.

Gereedschapskoffertje
Maar Technics4U zit er dan nog niet op. Alle kinderen krijgen een gereedschapskoffertje met waardebonnen mee naar huis. Die kunnen zij de volgende dag inwisselen bij zeven TechNet-bedrijven. Als zij daar een bepaalde opdracht doen, krijgen zij een gadget: een hamer, een zaklampje of  een setje inbussleutels bijvoorbeeld.

“Daarvoor hebben ze bijvoorbeeld een auto gestart, een dienblad gemaakt en mogen lassen. De kinderen stonden te springen. Want wanneer krijg je nou de kans om zoiets eens te doen?”, zegt Joyce van der Veen. “Als je kinderen enthousiast wilt maken, dan moet je hen laten ervaren wat het beroep inhoudt. Begeleid door vakmensen die dat enthousiasme uitstralen.”

Ouders betrekken
Bij installatiebedrijf Van der Weerd mogen de kinderen een stukje vloerverwarming leggen en een afvoer onder een wasbak monteren. Als beloning krijgen zij een ritje in een reuzenrad. Frank van Erp: “Het mooie is dat die kinderen op zo’n zaterdag meestal niet alleen komen, maar met hun vader, moeder en broertje of zusje.” Ook Klaas Dijkstra heeft zijn vader meegenomen. Hans Dijkstra: “Normaal rijd je langs zulke bedrijven; nu kunnen de kinderen op een speelse manier  kennismaken met het bedrijf en met techniek. Voor mij als ouder is het leuk om te zien dat mijn zoon het zo geweldig vindt!”

En dat is precies de bedoeling, stelt Joyce van der Veen. “Op deze manier betrek je de ouders erbij, die een belangrijke rol spelen bij de studiekeuze.” Ze vindt het initiatief zeker de moeite waard om te worden overgenomen door andere TechNet-kringen. “De regio Heerenveen/Skarsterlân organiseert in november ook een Technics4U; wie weet volgen er meer kringen!”

Meer informatie:
Mathieu Daal, regio Noord, tel. 06-30029210 of e-mail mathieu.daal@kenteq.nl